PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : lpg li motorda otomatik yağlayıcı?

phantomx6
27.11.11, 12:28
selam arkadaşlar.benim aracımın önceki sahibi direk karbüratöre giden otomatik bir yağlayıcı sistem takmış.1 litrelik küçük bir depo,üzerinde vanası var.aynı serum gibi ayarlıyorsunuz ve damla damla karbüratöre yağ gönderiyor.hani LPG kuru yanmasın hesabı.neyse benim sorum şu olacak.ben bunu kullanmıyorum şu anda,fakat içini güzelce temizleyip,extra bir karışım yapsam ve o şekilde tekrar devreye soksam gerçekten faydası olur mu? yada içerisine ne gibi katkı,yağ vs koysam bu karışım için? bir fikri olan varmıdır acaba?

farukcagsak
27.11.11, 12:46
benzinle çalısınca sibobu benzin mi yağlıyor? ben bu mantığı anlayamadım motor yağı zaten yağlanması gerekn yerleri yağlıyor, lpg benzin konusunda sibopların yağsız kalması bana masal geliyor, ayrıca ayrı bir sistemle siboba yag gondermenin siboba hiç faydası olacagaını sanmıyorum, arac calısmadıgı surectede o musluk damlama yapacak ilk çalısmada egsoz bi hayli duman atacaktır boyle bi sistemde? zararının veya faydasının olmadıgını dusunuyorum boyle bir yaglama sisteminin.
özel karışımla boyle bi sistemde arastırılıp egsozdan farklı renkte duman cıkartmak mumkun olabilir tabi :)

phantomx6
27.11.11, 12:57
araç çalışmayınca yağlama yapmıyor.stromberg karbüratörün üzerinde 2 adet vakum hortumu var.bunlardan birisini yağlama deposuna bağlamışlar.yani ne kadar gaz verirsen o kadar vakum yapıp depodan ayarladığın miktarda yağ gönderiyor.küçük bir cam şişe var,yağ ilk önce oraya damlıyor.dakikada 3-4 damla yada dafa fazla miktarı ayarlamak sana kalmış.yani sonuç olarak lpg ile birlikte depodaki karışımıda yakıyor anlatmak istediğim bu.yağlı bir yanma olsun diye yapmış vatandaş.

farukcagsak
27.11.11, 13:07
araç çalışmayınca yağlama yapmıyor.stromberg karbüratörün üzerinde 2 adet vakum hortumu var.bunlardan birisini yağlama deposuna bağlamışlar.yani ne kadar gaz verirsen o kadar vakum yapıp depodan ayarladığın miktarda yağ gönderiyor.küçük bir cam şişe var,yağ ilk önce oraya damlıyor.dakikada 3-4 damla yada dafa fazla miktarı ayarlamak sana kalmış.yani sonuç olarak lpg ile birlikte depodaki karışımıda yakıyor anlatmak istediğim bu.yağlı bir yanma olsun diye yapmış vatandaş.
sibobplara motora faydası veya zararı yok dediginiz gibiyse baya güzel düşünmüş ama yanma odasına yag gondermenin bi faydası olmadıgını dusunuyorum, ama farklı renk dumançıkartmasını saglmak bu sistemle mumkundur oyle bi proje yapılabilir bence :)

phantomx6
27.11.11, 13:11
hani belki normal yağ falan değilde ; ne bileyim karbüratör temizleyici,yanmayı kolaylaştıran,temizleyici gibi katkılar koymayı düşünüyorum.farklı renkler güzel olur tabi ki :) red bull gösterilerinde ki uçaklar gibi egzosttan kırmızı dumanla gitmek baya ilgi çeker :) :) tabi poliside peşimize takar mı orasını düşünmek lazım :)

farukcagsak
27.11.11, 13:35
hani belki normal yağ falan değilde ; ne bileyim karbüratör temizleyici,yanmayı kolaylaştıran,temizleyici gibi katkılar koymayı düşünüyorum.farklı renkler güzel olur tabi ki :) red bull gösterilerinde ki uçaklar gibi egzosttan kırmızı dumanla gitmek baya ilgi çeker :) :) tabi poliside peşimize takar mı orasını düşünmek lazım :)

:) bence denemek lazım :) kırmızı güzel olur.
karburator temizleyici vs. yanma anında zarar verebilir onlar cok ucucu parlayıcı maddeler oluyor,

ercan adas
27.11.11, 22:58
Bu sistem almanyada amcaoğlunun 300 ce sinde var araçta LPG var ve süpap yağlama sistemi takılı yağı özel 1 lt tankı var ve 3000 km de 1lt süpap yağı koyuyorsunuz.

w126 MB260SE
27.11.11, 23:21
Kulanmamak hata!

ercan adas
27.11.11, 23:24
Kulanmamak hata!

Doğru diyorsun Kerem sadece LPG değil benzindede kullanılmalı ama şöyle düşündüğümüzde bizim motorlar kurşunsuz benzine göre ayarlı.Yani zaten benzin yanma odasına sis olarak giriyor ve süpaplardaki kayganlaşmayı sağlayan madde kurşundur ve kurşunsuz benzinle çalışan bir motorun LPG ile çalışması arasında çok fazla bir fark olmaz Benzinin bir yağlayıcı özelliği yoktur.

phantomx6
28.11.11, 00:18
hocam buna şimdi ben ne koyayım sübap yağı mı? yoksa 10-40 vb bir şey mi? sübap yağı diye piyasada kolayca bulabilirmiyim? ismi cismi varmıdır?

ercan adas
28.11.11, 00:20
hocam buna şimdi ben ne koyayım sübap yağı mı? yoksa 10-40 vb bir şey mi? sübap yağı diye piyasada kolayca bulabilirmiyim? ismi cismi varmıdır?

http://www.starsupapyaglama.com/starlube.html

süpap yağı koyacaksın.

phantomx6
28.11.11, 00:23
sağolasın erkam abim bak bu yardımcı oldu işte en kısa zamanda bundan tedarik edip yağlayıcı sistemi devreye sokacağım.

ercan adas
28.11.11, 00:24
sağolasın erkam abim bak bu yardımcı oldu işte en kısa zamanda bundan tedarik edip yağlayıcı sistemi devreye sokacağım.

Sistem güzel yağıda buradan temin ediyorsun zaten 2500-3000 km de 1 litre süpap yağı yakar.

mirac44
28.11.11, 00:28
Benim araçta var.

phantomx6
28.11.11, 00:31
Benim araçta var.
kardeş ne kadar bu yağ? benim araçta sistem mevcut fakat içerisinde sanırım normal yağ var ben arabayı aldığımdan beri pek kullanmadım.ama denemek istiyorum

mirac44
28.11.11, 00:38
Fiyat konusunda pek bilgim yok.Bende özel bir yağ almadım arkadaşımın önerdigi ince yagı kullanıyorum.

phantomx6
28.11.11, 00:47
nedir o ince yağ? markası ismi cismi vasr mı?

ercan adas
28.11.11, 00:47
Olmaz ince yağ falan süpap yağı kullanacaksınız.Motor yağı koyarsanız bir müddet sonra üst kapağa kurum yaptırır.

phantomx6
28.11.11, 00:51
tamamdır abi anlaşıldı arayıp sübap yağını bulacağım..çok teşekkürler

ercan adas
28.11.11, 00:52
tamamdır abi anlaşıldı arayıp sübap yağını bulacağım..çok teşekkürler

Verdiğim linkte ürünlere tıklasana orada var telefon et adresine yollasınlar.

phantomx6
28.11.11, 00:54
Verdiğim linkte ürünlere tıklasana orada var telefon et adresine yollasınlar.

bende öyle yapacağım abi merak etme.iyi geceler herkese malum sabah iş güç bekliyor

mumunisi
29.11.11, 00:53
Böyle bir şeyi ilk defa duydum!
1-)Bu subab yağlama ,lpgli araçta yoksa herhangibi zararı varmı?
2-)Bu sistemi aldığımızda kendimiz takabiliriz(mantığı kolay)fakat yağlama hortumunu nereye takacaz ve o nasıl yağı çekecek?(özellikle 102 motor araç)
3-)yağ yerine motorin uygulansa yada yarı motorin yarı 5-20 motor yağı olurmu?

mumunisi
29.11.11, 01:59
Bu konu hakkında araştırma yaptım.Aşağıda yazılanlar bana mantıklı geldi paylaşmak istedim ve işi bilenlerden yorumlar beklerim.
"1- LPG ile çalışmada bazı durumlarda yanma odası iç sıcaklığı benzine göre daha yüksek olabilir. Bunun da olumsuz etkisi sadece egzoz supap yuvalarına olabilir. Egzoz supapı açıldığında, supap yuvasını ve supap yüzeyini alev yalayıp egzoza çıkar ve sönümlenir. Bu alev sıcaklığı 800 - 1200 derece civarındadır. Anlık olarak yüzeyleri yalar ve geçer yani parçaların iç sıcaklıkları bu derecelere çıkmaz tabiki ama yüzeyleri çıkar.
Sıcaklık arttıkça mukavemet düşer. Dolayısıyla eğer o aracın supap yuvası yeterince mukavim değilse uzun vadede daha çabuk aşınma olasılığı vardır.
Bunun dışında LPG kuru yakıt, benzin yaş yakıt, yağlama yapmaz, piston delinir, segman kırılır, motoru bitirir vs. tamamen "kahvehane muhabbetidir" aslı esası yoktur. Motoru, motor yağı ve motor yağlama sistemi yağlar, bunun dışında sadece dizel araçlarda yakıtın yağlama özelliğinden faydalanılır. Benzinin yağlama özelliği yoktur aksine yağlamayı bozma özelliği vardır.

2-"Supap koruma" adı altında satılan iyisi kötüsü hiçbir çeşit ürünün geçerli oranda bir faydası YOKTUR. Bazı araçlarda bazı durumlarda egzoz supap yuvasında sıkıntı var dedik, dolayısı ile bu sıkıntının çözülmesi için bu bölgedeki sıcaklığın düşürülmesi lazım. Supap her çalışmada yuvaya bir çekiç gibi vuruyor, sürtmüyor. Dolayısıyla orayı yağlasan ne olacak, sen o yüzeyi soğutabiliyor musun? Farzedelim egzoz supapını yağlayabilirsek sorun çözülecek, peki söyler misiniz 800 - 1000 derece olan bir yüzeyde hangi yağ duracak? Tamam onu da yaptık, 800 derecede yanmayan uçmayan bir yağ bulduk, peki bunu emme yolundan vererek özelliğini miktarını hiç bozmadan egzoz supapının yuvasına nasıl getiriyorsunuz? emmeden sonra bir de yanma, patlamadan geçiyor bu mucizevi yağ.
Özet olarak OLMAZ arkadaşlar, OLMUYOR da zaten."

phantomx6
29.11.11, 23:49
valla hocam benim araçta var bu zımbırtıdan.eski sahibi takmış..vanası kapalıydı zaten,devreye soksam mı diye böyle bir konu açtım.Sübap yuvaya sürtmüyor,vuruyor demiş arkadaş...mesela ben hergün demire çekiç vuruyorum(metal işi yaptığım için) ve kuru olduğu için orada bir deformasyon oluyor haliyle...%100 faydası olmasada belki %10 faydası vardır..denemekten zarar gelir mi? :)

mumunisi
30.11.11, 00:31
İşin gerçeği "keşke benim arabada da olsa bu sistem"diye imrendim.Hala aklımın köşesinde.Kendim yapmayı planlıyorum.
Nasıl olsa sizde bu sistem var hocam.Bence yüzde 70 mazot yüzde 30 10 numara yağ koyun.
Şu aralar aklımda lpg sisteminde yüzde 80 lpg ve yüzde 20 benzini aynı anda vermeyi düşünüyorum.Eğer herhangibi bir problem olmadan bu şekilde randımanlı çalıştırırsam ,subab yağlama sistemine gerek duymam.

vetapex
30.11.11, 00:44
arkadaşlar böyle bir yağlama sistemi işe yarayabilir. lpg kuru bir yakıt olduğu için motor içinde çok fazla ısı birikiyor.. bunu atmak için biraz sıvı birşeylere ihtiyaç var.

ayrıca 2000 li yıllarda arabalara bilerek yağ yaktıran sistemler var. ben gerekli olduğunu dşünüyorum

teknolojisi aynımıdır bilemem ama bizde renault flash vardı. usta yandan yağ bastı ve bir güzel yaktırdı. sonra motora inanamadım ! kedi gibi olmuştu. demekki var birşeyi

phantomx6
30.11.11, 20:57
buna bir karışım hazırlayacağım en kısa zamanda..yada olmadı direkt sübap yağlayıcı alıp onu ilave edeceğim,işlerden biraz vakit olursa tabi

mumunisi
01.12.11, 00:56
Kendim basit bir düzenek yaptım.
Şimdi hortumu sağı solu delmeden takabileceğim bir yer lazım.
Acaba tavsiye edebileceğiniz bir yer varmı?"denemekten zarar çıkmaz" diye bir söz var.
Eğer işe yaramazsa zararsız söker atarım.
İşe yararsa çok iyi olur.sonucu paylaşırım.

farukcagsak
01.12.11, 09:15
Doğru diyorsun Kerem sadece LPG değil benzindede kullanılmalı ama şöyle düşündüğümüzde bizim motorlar kurşunsuz benzine göre ayarlı.Yani zaten benzin yanma odasına sis olarak giriyor ve süpaplardaki kayganlaşmayı sağlayan madde kurşundur ve kurşunsuz benzinle çalışan bir motorun LPG ile çalışması arasında çok fazla bir fark olmaz Benzinin bir yağlayıcı özelliği yoktur.

1 haftadır itfaiyede çeşitli kimyasallarla ilgili eğitim alıyoruz, benzinle alakalı yanma odasında sis çeklinde girmesi söz konusu değil erkam, benzin -40 dercede buharalasan solvent bir sıvı dolayısıyla lpg gibi yanma odasına gaz şeklinde giriyor, hatta lpg den daha uçucu bir gaz halinde giriyor,
lpg nin yandıktan sonra ortama verdigi ısı benzinden bir miktar yuksek sadece...

Bu konu hakkında araştırma yaptım.Aşağıda yazılanlar bana mantıklı geldi paylaşmak istedim ve işi bilenlerden yorumlar beklerim.
"1- LPG ile çalışmada bazı durumlarda yanma odası iç sıcaklığı benzine göre daha yüksek olabilir. Bunun da olumsuz etkisi sadece egzoz supap yuvalarına olabilir. Egzoz supapı açıldığında, supap yuvasını ve supap yüzeyini alev yalayıp egzoza çıkar ve sönümlenir. Bu alev sıcaklığı 800 - 1200 derece civarındadır. Anlık olarak yüzeyleri yalar ve geçer yani parçaların iç sıcaklıkları bu derecelere çıkmaz tabiki ama yüzeyleri çıkar.
Sıcaklık arttıkça mukavemet düşer. Dolayısıyla eğer o aracın supap yuvası yeterince mukavim değilse uzun vadede daha çabuk aşınma olasılığı vardır.
Bunun dışında LPG kuru yakıt, benzin yaş yakıt, yağlama yapmaz, piston delinir, segman kırılır, motoru bitirir vs. tamamen "kahvehane muhabbetidir" aslı esası yoktur. Motoru, motor yağı ve motor yağlama sistemi yağlar, bunun dışında sadece dizel araçlarda yakıtın yağlama özelliğinden faydalanılır. Benzinin yağlama özelliği yoktur aksine yağlamayı bozma özelliği vardır.

2-"Supap koruma" adı altında satılan iyisi kötüsü hiçbir çeşit ürünün geçerli oranda bir faydası YOKTUR. Bazı araçlarda bazı durumlarda egzoz supap yuvasında sıkıntı var dedik, dolayısı ile bu sıkıntının çözülmesi için bu bölgedeki sıcaklığın düşürülmesi lazım. Supap her çalışmada yuvaya bir çekiç gibi vuruyor, sürtmüyor. Dolayısıyla orayı yağlasan ne olacak, sen o yüzeyi soğutabiliyor musun? Farzedelim egzoz supapını yağlayabilirsek sorun çözülecek, peki söyler misiniz 800 - 1000 derece olan bir yüzeyde hangi yağ duracak? Tamam onu da yaptık, 800 derecede yanmayan uçmayan bir yağ bulduk, peki bunu emme yolundan vererek özelliğini miktarını hiç bozmadan egzoz supapının yuvasına nasıl getiriyorsunuz? emmeden sonra bir de yanma, patlamadan geçiyor bu mucizevi yağ.
+1

ercan adas
01.12.11, 09:20
1 haftadır itfaiyede çeşitli kimyasallarla ilgili eğitim alıyoruz, benzinle alakalı yanma odasında sis çeklinde girmesi söz konusu değil erkam, benzin -40 dercede buharalasan solvent bir sıvı dolayısıyla lpg gibi yanma odasına gaz şeklinde giriyor, lpg nin yandıktan sonra ortama verdigi ısı benzinden bir miktar yuksek sadece...

+1

E tamam benimde anlatmak istediğim bu zaten benzin silindire sıvı değil gaz halinde giriyor işte yani süpapları motoru falan yağladığı hikaye.

farukcagsak
01.12.11, 09:37

E tamam benimde anlatmak istediğim bu zaten benzin silindire sıvı değil gaz halinde giriyor işte yani süpapları motoru falan yağladığı hikaye.
tmama işte lpgli arac için subap yaglayıcıya gerek yok yani eğer gerek varsa benzinli arac içinde bu tip yağlayıcıya ihtiyaç olmalıydı,
bu gune kadar sibopların yaglanamsı gerektigini hiç bi otomobil ureticisi dusunememiş de bizim lpg donusumculeri mi düşünmüş çözmüş??

ercan adas
01.12.11, 09:58
tmama işte lpgli arac için subap yaglayıcıya gerek yok yani eğer gerek varsa benzinli arac içinde bu tip yağlayıcıya ihtiyaç olmalıydı,
bu gune kadar sibopların yaglanamsı gerektigini hiç bi otomobil ureticisi dusunememiş de bizim lpg donusumculeri mi düşünmüş çözmüş??

Aslında doğru ben 230 da 5 senedir LPG kullanıyorum ne süpap yaktı ne süpap kaynattı ayrıca arabayada basarım yani bu ana kadar hiçbir sıkıntı olmadı.

farukcagsak
01.12.11, 12:44
Aslında doğru ben 230 da 5 senedir LPG kullanıyorum ne süpap yaktı ne süpap kaynattı ayrıca arabayada basarım yani bu ana kadar hiçbir sıkıntı olmadı.

anlastık ozaman simdi egsozdan kırmızı duman veren karısımı bulmak gerekiyor :)

TLNW124
01.12.11, 18:07
ben bu konuda en çok lpg kullanan insigna turbo kullanıcılarına acıyorum firma (opel) hepsine garantili lpg yi takmı en uzun dayanan 40.000 km elinde kalmı siboblarımı ne yakıyormuş en ucuz 3.500 tl civarı bir para harcıyormuş kullanıcılar artık herkes korkutan turbolu ınsignalaları benzinli kullanmaya çalışıp kimide lpg yi söküp satma cabalarına girmiş araba sonderece kaliteli ve birkaç kazasından gördüğüm kadarıyla epeyi sağlam ve gidii mükemmel araba ama 1.6 turbo motordan yüksek performans alınca araaba 2.5 v6 ile aynı yakıyı yakıyor neredeyse Allah yardımcıları olsun :D

phantomx6
01.12.11, 21:25
ben bu konuda en çok lpg kullanan insigna turbo kullanıcılarına acıyorum firma (opel) hepsine garantili lpg yi takmı en uzun dayanan 40.000 km elinde kalmı siboblarımı ne yakıyormuş en ucuz 3.500 tl civarı bir para harcıyormuş kullanıcılar artık herkes korkutan turbolu ınsignalaları benzinli kullanmaya çalışıp kimide lpg yi söküp satma cabalarına girmiş araba sonderece kaliteli ve birkaç kazasından gördüğüm kadarıyla epeyi sağlam ve gidii mükemmel araba ama 1.6 turbo motordan yüksek performans alınca araaba 2.5 v6 ile aynı yakıyı yakıyor neredeyse Allah yardımcıları olsun :D

bende opel astra vardı 98 model..abim gitti arabaya lpg taktırttı.arabayı 2004 de almıştık ve 2009 yılına kadar tek bir arızası olmadan kullandık.ama o lpg takıldı arabanın motor bitti..km si henüz 150 bin bile olmamıştı.2 sefer motor yaptırdım ve sattım.ecotech motora lpg yaramıyor.

mumunisi
02.12.11, 21:16
Bu gün motoru incelerken külbütör kapağından(subab kapağından) hava filtresinin içine hortumla bağlandığını fark ettim.Hemde bu hortum hava filtresini es geçip direk boğaz kelebeğinin oraya geliyordu.Hortumun önü kapkara çamur gibi yağtabakası kaplamış.
Tahminim buradan buharlaşan yağın tekrar yanma odasına verip birdaha yakıyor.tıpkı bizim subab yağlama sistemi gibi.
Ozaman subab yağlama sistemine gerek yok.

Aklıma daha farklı birşey geldi.Eğer buraya pis hava geliyorsa silindirdeki patlama güçlü olmaz.
Şimdi ben bu külbütörden çıkan hortumun ucuna sünger takıp (içine toz toprak girip kirletmesin diye)aşağıya sallasam,hava filtresindeki borunun girdiği deliğide tapa ile körlesem,arabanın çekişi ve gidişi dahada artmaz mı?tertemiz mis gibi oksijen gelecek.dolayısıyla gaza daha az basıp biraz yakıt tasarrufuda yapmış olurum.yanlışmıyım hocam?
ama işte gevur bunu boşunamı hava filtresinin içine verip bu yağı yaktırmış?acaba silindirde yakıp egzozdan atıp (katalizörden geçecek ya) çevreye kirletmemek için mi?