Orijinalini görmek için tıklayınız : otm viteste rampa inmenin kuralı mı
DOGANAY6154
03.07.11, 22:04
selam arkadaşlar yokuşyukarı cıkarken duruma göre otm vitesli araclarda elle vites düşürüyoz peki aşağı inerkende D demi yoksa aynı şekilde vites düşürmenin araca bi zararı varmıdır
D konumunda inersiniz.
zaten en büyük vitese alır inişe göre
DOGANAY6154
03.07.11, 22:18
tamam peki aracı o şekilde 4 km rampa boyunca fırenle iniyosun dün d indim hep firenle bugün 2 le indim cok rahat hemde devir 3 yukarı cıkmadı
madem öyle boşa al. aşağıya inince dur vitese tak o kadar uzunsa.
DOGANAY6154
03.07.11, 22:26
hayır arkadaşım mesele fireni az kullanmak..manuel fiteste cıktığın vitesle inecan diye bi söylenti varya ki doğru
o zamanda kompressore bindiriyosun arabayı.
boşta inmek daha iyi.
yolu görmek lazım ezbere konuşuyoruzda.
DOGANAY6154
03.07.11, 22:35
yolun tamamı rampa 2 ve 3 le cıkıyom.. fakat manuel 1600 motorlu araclar 1 e düşüyor işte demek istediğim komprosörün oşekilde sisteme zararı varmıdıri ?????
vites küçültüp inersen daha iyi olur frenler ısınmamış olur benim aracım otamatik ben öyle kullanıyorum araca hiç bir zararı yok iyi akşamlar.
DOGANAY6154
03.07.11, 22:41
işte ilk defa buakşam denedim çokta rahat oldu iniş sanki uçak indiriyoruz
motorda sadece kompresyona bindirmiş oluyorsunuz.
bi zararı olmaz.
DOGANAY6154
03.07.11, 22:48
teşekkürler ..
ARKADAŞLAR
Ahmet Saraçoğlu
03.07.11, 23:05
yokuş eğimine göre 3 , 2 , hatta 1 e bile düşülebilir yokuş inerken , freni ısıtmaktansa kompresyonla inmek daha iyidir , kompresyonda yüksek devir çevirmediğiniz sürece sıkıntı yok...
ki enjeksiyonlu araçlarda gaza basmadan kompresyona düşüldüğü an cut off ta gidilir , yani motora yakıt girişi tamamen kesilir ve sıfır tüketimle gidersiniz.Tıpkı viteste stop etmişte gidiyormuş gibi,,, sadece piston hareketlerinden dolayı hava çeker motor...(bu enj. motorlar için geçerli , mekanik anj. ve karbüratörlü sistemde durum nasıldır bilmiyorum.)
yokuş eğimine göre 3 , 2 , hatta 1 e bile düşülebilir yokuş inerken , freni ısıtmaktansa kompresyonla inmek daha iyidir , kompresyonda yüksek devir çevirmediğiniz sürece sıkıntı yok...
ki enjeksiyonlu araçlarda gaza basmadan kompresyona düşüldüğü an cut off ta gidilir , yani motora yakıt girişi tamamen kesilir ve sıfır tüketimle gidersiniz.Tıpkı viteste stop etmişte gidiyormuş gibi,,, sadece piston hareketlerinden dolayı hava çeker motor...(bu enj. motorlar için geçerli , mekanik anj. ve karbüratörlü sistemde durum nasıldır bilmiyorum.)
Karbüratörlüde henüz öylebir sistem yapmamıslarr cayır cayır yakıyor valla :)
Otomatik vitesi boşa almayın kesinlikle, şanzıman tam yağlama yapmaz.
otomatik vites asla boşa alınmaz. (manuelde de alınmaz.)
d haricindeki S L konumları yokuş iniş çıkışları için konulmuşur zaten.
3, 2 yazanlarda da aynı mantık vardır.
yani 3'e alınınca araba 1,2,3 yapar 4 yapmaz.
2'ye alınınca da 1, 2 yapar, 3 yapmaz.
inerken kullanmak mantıklıdır.
Karbüratörlüde henüz öylebir sistem yapmamıslarr cayır cayır yakıyor valla :)
taha, karbüratörlü araba da gaza basmadığın sürece yokuş aşağı inerken çok yakmaz. boşta inmekten daha az yaktığı söylenir.
konu otomatik vites kullanımından saldır bayıra inermi çayıra meselesine dönmüşken bende ekleyeyim.daha önceki aracımda yol bilgisayarı vardı.yokuş aşağıya araç viteste iken gaza basmadığım sürece yakıt tüketimini 0.0 litre gösteriyordu.
daha sonra öğrendimki sadece enjeksiyonlu araçlar böyleymiş.
otomatik vitesli araçlarda hareket halindeyken vitese müdahale etmek doğru değil. Ayroca aracı kesinlikle boşa almayın çünkü şanzuman n konumunda yağlama yapmıyormuş.
1.vites boşta hiçbir zaman yokuş aşagı inilmez (ölümcül hata)
2. bas frene ne olacakki balatanın kilosu kaç para
3. neden gereksiz komresyon motor içi basıncı yükseltmenin manası ne ve o yüksek ivmelenmeyi motora neden yük olarak veresin oankigerilimi kaputun açık olsada motor kulaklarından tutucu lastiklerden görebilsen.
4. yani herkese komresyon iyi gözükür ama uygulamada açtıgı zarar dah büyüktür. manuelde vites büyütmek daha iyidir. otomatiktede iyidir(tabi yakıt ekonomisi açısından) ama asla boş vites.
Starship Member
04.07.11, 12:40
Ben yokuş aşağı ayağım frende ve en üst viteste (60'dan hızlıysam) iniyorum. Manuelde de tiptronikte de böyle yapıyorum.
Uğur abinin dediklerine de aynen katılıyorum.
w126 MB260SE
04.07.11, 14:48
motoru kompressore bindirmektense fren balatalarini yakarim...En azindan kompressor sekmanini degistirmekten fren balatalarini degistirmek daha ucuz ve kolay...
yokuş inerken vites küçültmek ekonomiden ziyade emniyet için iyidir. çok dik olur, araba yüklü olur, keza yokuş çıkarken de aynı mantık geçerli.
yoksa araba bağırta bağırta vites küçültüp yokuş inilmez.
"çıktığın viteste inmek" için bazen elle müdahale gerekebilir. öyle olmasaydı; vitese o bölümleri koymazlardı.
esas mantık araba normalde 2500 3000 devir aralığında ideal kullanıma sahiptir. ama tabii ki düz yolda 5. viteste 2000 devirde gitmek, 4. viteste 3000 devirde gitmekten az yakar.
her şeyin kullanıldığı bir yer, bir zaman var...
(yeni arabalardaki otomatik vitesler çok farklı, her şeyi bilgisayar kontrol ettiği için, sizin kullanma tarzınız bile bilgisayara yön verir... vs.)
Ahmet Saraçoğlu
04.07.11, 19:34
yanlış anlaşılmasın tabiki sekmandan çok daha ucuz ev kolay değiştirilebilir bişey balatalar ama ben işişn emniyet açısından söyledim kompresyonda inmeyi...
Dik ve km lerce yokuş inme esnasında sadece fren kullanırsanız balatanın bitmesi değil , fren sistemindeki aşırı ısınmadan dolayı allah esirkesin çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirisniz...Ankara-Konya arası virajlı inişlerin çoğunda acil kaçış rampaları vardır yokuş bitiminde....onların hepsi bu şeikde kompresyon yerine boşa alıp frenle inen kamyonlar içindir.
yanlış anlaşılmasın tabiki sekmandan çok daha ucuz ev kolay değiştirilebilir bişey balatalar ama ben işişn emniyet açısından söyledim kompresyonda inmeyi...
Dik ve km lerce yokuş inme esnasında sadece fren kullanırsanız balatanın bitmesi değil , fren sistemindeki aşırı ısınmadan dolayı allah esirkesin çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirisniz...Ankara-Konya arası virajlı inişlerin çoğunda acil kaçış rampaları vardır yokuş bitiminde....onların hepsi bu şeikde kompresyon yerine boşa alıp frenle inen kamyonlar içindir.
Haklısınız kamyonların frenleri dayanmıyor yükee :)onlar havalı oldugu için patlıyorlarr heralde mersedesin havalı frenlerı var mı acvaba :)
Ahmet Saraçoğlu
04.07.11, 20:49
havalı yoksa hidrolik var , incecik bi borunun içinden geçen hidroliğe emanetiz nihayetinde.
işte neden herşey tecrübe komresyonda yaparsın frenede basarsın ama sen kalkıp 5km kompresyon yaparsan ne sanzıman kaldırır bu yükü nede sekmanların
herşeyin dozu var. mesela kompresyon aşırı harareti bi anda düşürür kısa vadede . heleki boşa tamak anca kamyoncu beyni düşünür bunu :)
bildiğim kadarıyla kamyonların havadan ziyade yüke bağlı olarak balatalarındaki aşırı ısınma problem yapıyor
otomatik vitesi boşa almak giderken zararlı olmazmı
otomatik vitesi boşa almak giderken zararlı olmazmı
Olur..
DOGANAY6154
05.07.11, 21:25
kesinlikle
recepbilgin
05.07.11, 21:52
oncelıkle hıcbır arac bosta olmaz cok rampa asagı ınerken kucuk vıteste ınmek herzaman ıyıdır tabı buda rampanın uzunlugu ve vırajlı olup olmamasına baglıdır bılakıs kısın bu uygulama en guzel uygula bızım devamlı egıtım suruslerımız olur bıze soylenen tekbırsey vardır altınızdakı arabalar sızı degıl sız onlara hukmedın kontrol hepsızde olsun sız enıyısını yapıyorsunuz rampa asagı araba salınmaz fazla fıren herzaman zarardır unutmayın saygılarımla.once emnıyet
Arkadaşlar hazır konu acılmışken benimde sorcaklarım var şimdi rampaya geldik aşağı inecez hız 110 120 buradan direk 4 - 3 mı alacağız bunun şanzımana zararı yokmu . Birde yoğun trafikte yokuş aşağıda boşa alıyorum sonra trafik yürüyünce durupmu yoksa durmadanmı direk D ye alacam vitesi
recepbilgin
06.07.11, 18:59
otomatık vıteslı arabalarda yogun tırfıkde bırde uzun kırmızı ısıklarda bosa alabılırsın arabanın rahatladını hıssedeceksın lakın arac durmadan sakın d ye koyma bırde bırcok kısı aracın elfırenını cekmeden p konumuna koyuyor halbukı once elfırenı sonra park olmalı cunku butun yuku sanzıma bınıyor bunu sakın unutma once elfırenı veya mersedesde ayak ta olur .sonra p konumu
Arkadaşlar hazır konu acılmışken benimde sorcaklarım var şimdi rampaya geldik aşağı inecez hız 110 120 buradan direk 4 - 3 mı alacağız bunun şanzımana zararı yokmu . Birde yoğun trafikte yokuş aşağıda boşa alıyorum sonra trafik yürüyünce durupmu yoksa durmadanmı direk D ye alacam vitesi
:) olur mu öyle şey! 110 120 son vites (4 ya da 5 )hızlarıdır.
eğer daha yavaş ineceksen,o hızın vitesi ne ise ona alırsın. misal 40 50 ile falan ineceksen önce frenle yavaşlayıp sonra 3'e alırsın.
arabayı yumuşak kullanmak lazımdır.
Otomatik vitesi 4 de giderken 3 e alırsanız yada 3 de giderken 2 ye alırsanız sanayiye yolunuz düşer.
Böyle şeyler yapmayın.
Yolda giderken vites değiştirmek gerekiyosa şanzıman kaçıncı vitese düştüyse o vitese takılabilir..
Madem çok vites değiştirmek istiyosunuz manuel vitesli mercedeslerde mevcut..
yokuş inerken araç D de diye alıp başını gidecek diye bişey yok gaza basmassanız kendi kendine hızlanmaz agır agır motor devri düşer istediğiniz gibi inersiniz ikincisi frenede basın yani iki basmayla balatamı biterse takımı ne kadar ki zaten çok vites küçültmeyle uğraşmayın çok hızlandıysa basın frene yavaşlasın olay bu yani konum D olunca yokuş aşşagı otomatik vites manuel kadar hızlanmaz çnkü yükten almamış olursunuz aracınızı..
ercan adas
07.07.11, 02:34
Otomatik boşa alınmaz.
ercan adas
07.07.11, 02:35
madem öyle boşa al. aşağıya inince dur vitese tak o kadar uzunsa.
Yanlış bir hareket.
boşta inmek daha iyi.
Kesinlikle katılmıyorum.
Aracı özellikle rampa aşağı boşta indirmek kontrolsüzlük getirecektir.
Hiç böyle birşeye gerek yok.
Kompresyonda inmesi daha iyi olacaktır.
assassin_gck
08.08.11, 03:27
kompresörde in. benim bazen cıkan sese yüregim elvermiyor freni de unutma :D
2000 model sonrası araçların çoğunda cut off adı verilen bi sistem vardır bu sistem siz ayağınızı gazdan çektiğiniz anda yakıt tüketimi sıfıra iner. O yüzden her zaman viteste dursun ancak en yüksek vitese atın ki hem tüketim sıfır olur hemde kompresyon binmez. Bide çıktığın vitesle inceksin olayı toroslarla birlikte sona erdi ;)
2000 model sonrası araçların çoğunda cut off adı verilen bi sistem vardır bu sistem siz ayağınızı gazdan çektiğiniz anda yakıt tüketimi sıfıra iner. O yüzden her zaman viteste dursun ancak en yüksek vitese atın ki hem tüketim sıfır olur hemde kompresyon binmez. Bide çıktığın vitesle inceksin olayı toroslarla birlikte sona erdi ;)
Torosla sona erdi derken bir hikayesimi var biraz açarmısın ?
boşta inmek daha iyi.
Boşta inmek tam tersine daha kötü. Bırakın kompresörde insin araba. Yokuş boşta değil çıkılabilen viteste inilir.
Başlığı açan arkadaşın sorusuna cevap vermek gerekirse tıpkı dediğin gibi manuel kullanım özelliğini kullanarak sabit bir viteste, motor freni etkisiyle kontrollü bir şekilde inmek en sağlıklısını. Hatta şöyle söyleyeyim, ben manuel kullanım özelliğini hızlanmaktan ziyade yavaşlamak için kullanıyorum. Zira hızlanmadaki vites değişimini gaz pedalıyla rahatlıkla halledebiliyorum.
1.vites boşta hiçbir zaman yokuş aşagı inilmez (ölümcül hata)
2. Bas frene ne olacakki balatanın kilosu kaç para
3. Neden gereksiz komresyon motor içi basıncı yükseltmenin manası ne ve o yüksek ivmelenmeyi motora neden yük olarak veresin oankigerilimi kaputun açık olsada motor kulaklarından tutucu lastiklerden görebilsen.
4. Yani herkese komresyon iyi gözükür ama uygulamada açtıgı zarar dah büyüktür. Manuelde vites büyütmek daha iyidir. Otomatiktede iyidir(tabi yakıt ekonomisi açısından) ama asla boş vites.
+1000
ercan adas
08.08.11, 11:08
Zaten özellikle kışın karlı bir yokuşu inerken bir sefer boşa attımı tamam daha o arabayı durduramazsın.Valla ben hiç bir zaman boşa alman veririm yüksek vitese frenle desteklerim varsın balata bitsin
Eskiden araçların gücü düşüktü ve yokuşu çıkmak için genelde 1ci vites kullanılırdı ama şimdi 2-3 hatta çok dik değilse 4de bile yokuş çıkılabiliyo ;)
Siz hiç kor hale gelmiş disk, fokur fokur kaynayan hidrolik ve bunların sonucu olarak da işlevsiz hale gelmiş fren sistemi gördünüz mü?
Yokuş mümkün olan en yüksek motor kontrolü ile inilir. Hiç bir motor, hiç bir araba, hiç bir masraf insan canından değerli değildir.
Edit: Mesajı alıntı yaparak yazmıştım ancak düşününce alıntı değil de genele cevap olması gerektiğine inandım ve yazıyı editledim.
ben gördüm kor haline gelmiş balata ama 3 tonluk kamyona 6 ton yüklemişlerdi binek araçlarda böyle birşey ne duydum nede gördüm hele 30 senedir hiç böyle bişi görmedim (heleki mercedesde) . ha balatan kilitlenir bişey olur ayrıdır ama dedigim gibi. balatanın kilosu kaça. bas frene yokuş aşagı esas şöfür kimdir bilirmisiniz çok freni kullanmayandır .çünkü esas şofür her zaman yolu tartar ve gaz pedalına ona göre basar basarki başı derde girmesin.
selam arkadaşlar yokuşyukarı cıkarken duruma göre otm vitesli araclarda elle vites düşürüyoz peki aşağı inerkende D demi yoksa aynı şekilde vites düşürmenin araca bi zararı varmıdır
valal hocam ben genelde dusuk vıtesde inmeyi tercih ediyorum araba benım istedigim gibi iniyor kendi istedigi gibi deyil :)
ercan adas
08.08.11, 12:05
valal hocam ben genelde dusuk vıtesde inmeyi tercih ediyorum araba benım istedigim gibi iniyor kendi istedigi gibi deyil :)
Dizel bu konuda daha iyidir daha kompresyonludur.
Torosla neden sona erdi?
Cut Off sistemi hakkında söyledikleriniz doğru ancak bir ekleme yapmak gerek. Tekerleklerden motora iletilen ivme motoru çevirmeye yetecek kadar ise cut off yakıtı keser. Eğer motoru çevirebilecek ivmeyi aktaramayacak kadar büyük vitese alırsanız anlık yakıt göstergenizden de görebileceğiniz üzere yakıt tüketimi sıfırlanmaz.
ben gördüm kor haline gelmiş balata ama 3 tonluk kamyona 6 ton yüklemişlerdi binek araçlarda böyle birşey ne duydum nede gördüm hele 30 senedir hiç böyle bişi görmedim (heleki mercedesde) . ha balatan kilitlenir bişey olur ayrıdır ama dedigim gibi. balatanın kilosu kaça. bas frene yokuş aşagı esas şöfür kimdir bilirmisiniz çok freni kullanmayandır .çünkü esas şofür her zaman yolu tartar ve gaz pedalına ona göre basar basarki başı derde girmesin.
O 3 tonluk olduğu halde 6 ton yük taşıyan kamyonun sürücüsü de büyük viteste salmak yerine uygun viteste inseydi, yahut aracında mevcut ise retarder / interdar kullansaydı öyle bir sorunla karşılaşmazdı.
Aramızda Erzurum yaşayan varsa mutlaka bilir, Erzurum dolmuş ve halk otobüsleri seferlerini belirli dakikalarda tamamlamak zorundadır. Aksi halde etkin ceza sistemi devreye girmektedir (En azından ben Erzurumda okurken öyleydi).
Güzergahta yolcu toplamak için fazla oyalanan midibüsler turun sonuna geldikçe aşırı hız / sık fren yapmak zorunda kalırlar. Gaz / fren, gaz / fren derken önce o müthiş balata kokusu kaplardı arabaları akabinde de arabayı duraktan 30 - 40 metre ilerde zorla durdurabilen sürücünün kızan yolculara " Durmir gardaş, canın yiyim" şeklindeki ifadesi gelirdi (:
4.5 yıl boyunca yaptığım direksiyon eğitmenliği zarfında tüm öğrencilerime anlattığım gibi, araba yokuşta kesinlikle yer çekimine teslim edilemez.
Cutoff sistemi rölanti üstü her devirde çalışır yani ister 6000 ister 900 devir :)
Toros için yazdığım;
http://www.mbclubtr.com/showpost.php?p=101381&postcount=46
ercan adas
08.08.11, 13:11
Cut off yani yakıt kesme olayını dizelde çok daha rahat anlayabilirsiniz benim sattığım 2.5 TDI Transporterda rampa aşağı vitesle inerken ayağımı gaz pedalından çekince mazot pompasının sesi tık kesilirdi
Cutoff sistemi rölanti üstü her devirde çalışır yani ister 6000 ister 900 devir :)
Toros için yazdığım;
http://www.mbclubtr.com/showpost.php?p=101381&postcount=46
Denemesi bedava ;)
E torosla 1. viteste çıkıp 1. vitesle inersin, s500 ile 4. viteste çıkar 4. viteste inersin. Değişen bişey olmaz ((:
Torosla 2 ci viteste inilirse zaten son iniş olur büyük ihtimal yokuş dikse :)
Torosla 2 ci viteste inilirse zaten son iniş olur büyük ihtimal yokuş dikse :)
Hahahaha ((:
Serbest düşüş ;)
Tabii başka isimlerde bulunabilir irtifa kaybı filan :D
yapmayın yahu bu toroslar 40 sen e falan milletin kahrını çekmiştir blogu çatlak torosun şıkır şıkır çalıştıgını gördüm ben
ha hacı murat tamam:) :)
Tabii ki ne kahırlar çekmiştir ama artık kaç yaşına girince biraz espiri konusu oluyor :)
Bi inşaatta yük anasörü olarak toros kullanıyorlardı mesela :D
Ama Türk otomobil tarihine en büyük kazığı koç yapmıştır bana göre sonuçta Tofaşı onlar getirdi. Tabi tofaş olmasaydı ülkenin yarısı aç kalırdı ona eminim... Ama iyiki Sabancı Toyota getirdide halk araba kullandı...
yok hepsi kazıklamıştır bence nedenmi sonuçta şu an için bile satılan her araç yurt dışına kaçan büyük meblagda döviz demektir. bu işadamları isteseler yerli hemde tamamı türk malı araç üretemezlermiydi . ama terlemeden sömürmek veya baskılar sonucunda .bu işten tamamiyle vazgeçilmiştir. işin ilginci hala daha düşünülmemektedir. birkaç asparagas haber dışında. kaldıki öyle bı toplumuzki BMC yi bile yerli malı sanmışızdır :)
temizyurek
08.08.11, 19:01
Tabii ki ne kahırlar çekmiştir ama artık kaç yaşına girince biraz espiri konusu oluyor :)
Bi inşaatta yük anasörü olarak toros kullanıyorlardı mesela :D
Ama Türk otomobil tarihine en büyük kazığı koç yapmıştır bana göre sonuçta Tofaşı onlar getirdi. Tabi tofaş olmasaydı ülkenin yarısı aç kalırdı ona eminim... Ama iyiki Sabancı Toyota getirdide halk araba kullandı...
aynen katılıyorum toyota kullanmayı kabul etmesi vatandaşın otomobil tercihi açısından dönüm noktasıdır.
toros derken bizim bir arkadaş 96 torosu sahibinden.com aracılığıyla al-sat yapan birisine 8500 liraya sattı. çok şaşırmıştım:)
konuya bir serbest dalışta ben yapayım :) ben de yokuş inerken arabayı viteste indiririm hep. enjeksiyonlu araçlarda daha az yaktığını duymuştum bir diğer şey de gerçekten boşa atınca saldım çayıra psikolojisiyle gidiyorum bende:)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.