PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rolanti Düzensizliği

odak
02.11.10, 12:30
Merhaba.Aracım 1988 230E. Rolanti sorunu yaşıyorum.Ayağımı gazdan çekince rolanti 500 lere kadar düşüyor, sonra 1300 lere kadar çıkıp tekrar düşüyor.Bu dediğim olay çok hızlı birşekilde oluyor.Bazende rolanti 1300 lerde sabit kalıyor. Usta birtürlü ayarlayamadı ve rolanti valfinin arızalı olduğunu değişmesi gerektiğini söylüyor.Burda parça satan bir yer olmadığı için yenisini alıp deneme şansım da yok.Epeyde pahalı bir parça sipariş verip getirttirsem sorun düzelmezse iade şansım da yok.
Sorum anlattığım problem başka bir parçadan veya ayarsızlıktan kaynaklanıyor olabilir mi? Yardımlarınızı bekliyorum.

serkan719
02.11.10, 20:56
aracınızın rolanti dengeleyicisi bozuk ve kurbağa ayarsız.

yada bir ihtimal hortumu çıkmış olsun.

tapari75
02.11.10, 21:11
ustanıza söyleyin rolanti valfini iptal etsin oraya birtane normal sıradan LPG vanaları var onlardan taksın rolantiyi 10 a sabitleyin veya 11 e araba soğukken 7 de çalışır sonra 9-10 civarlarıuna çıkar....

serkan719
02.11.10, 21:12
ustanıza söyleyin rolanti valfini iptal etsin oraya birtane normal sıradan LPG vanaları var onlardan taksın rolantiyi 10 a sabitleyin veya 11 e araba soğukken 7 de çalışır sonra 9-10 civarlarıuna çıkar....

yanlız o vana takılı iken araba benzinde çook fazla yakıyor.

bavyera
02.11.10, 22:56
Arkadaşım rolanti düzensizliği beyinden yani mikserden umumiyetle kaynaklanır çünkü mikserin içindeki diyafram zamanla elastikiyetini kaybeder dalgalanmalar soğuk tan sıcağa geçerken de olur bir defa mikseri değiştir dene çözüm olabilir.Saygılar

odak
03.11.10, 00:01
yanlız o vana takılı iken araba benzinde çook fazla yakıyor.

Usta daha önce vana değil de rolanti valfinin fişini çekmişti fakat bu seferde rolanti1300 lere çıkınca manifold üzerindeki gaz kelebeğinin ayarından rolantiyi 1000 devir civarına getirdi.Bir hafta kadar bu şekide kullandım. Rolanti motor ısınınca sabitti(1000-1100 fakat sabah çalıştırdıktan sonra motor ısınıncaya kadar 500 devirde sıkıntı oluyordu.Tekrar ustaya gidip rolanti valfini devreye sokmasını ve biraz ayarlarla uğraşmasını istedim.Rolanti valfi devrede iken ve motor sıcakken rolantiyi 900-1000 seviyesine ayarladı.Bundan sonra bu düzensizlik başladı.Bir süre bu şekide kullandım. Yabancı forumları incelediğimde rolanti devrinin optimum 750 devir olduğunu okumuştum. Bugün bu konuyu açtıktan sonra elime tornavida anahtarı almaya karar verdim. Rolanti devrini 750 ye düşürebilirsem sorunun düzelebileceğini düşünerek manifold üzerindeki kelebek ayarından ayarlayarak rolantiyi düşürdüm.Ve alçalıp yükselme düzeldi.Acaba motor soğukken bir sorun olacak mı diyerek 3 saat sonra tekrar çalıştırdım sorun yok. Akşam eve gelirken de bi düzensizlik olmadı.Rolanti şu an 750-800 arasında.Usta ısrarla rolantiyi 900-1000 arasında ayarlamaya çalışmıştı.Tahminim doğru çıktı,gaz kelebeğinden olması gerekenden fazla hava alınca rolanti motoru, valfi tam kapatıyor bu seferde birden rolanti 500 lere düşüyor bu sefer akışmetre üzerindeki potansiyometre düşük devri algılayınca ecu rolanti valfiini açıyor ve bu kördüğüm halinde 500 le 1300 araında gidip geliyor.Yani rolanti valfi devrede olmadığı zaman rolanti optimuma yakın olması gerekiyor ki rolanti valfi devrede iken küçük bir değişiklikle rolantiyi sabitleyebilmeli.
Rolanti valfinin fişi çekiliyken normalden çok fazla yaktığını farkettim.(LPG yok)
Tabii kesin sorun ortadan kalktı diyebilmem için birkaç gün geçmesi gerekiyor.
Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim.

serkan719
03.11.10, 00:08
kesin sonuç için rolanti dengeleyicisi değişecek ve kurbağaya (mikser) ayar yapılacak.

eğer araçda normalin dışında sallama var ve bu sallama ne ayardan nede ateşleme sistemiyle alakalı değil ise ya enjeötörler yada dağıtıcıda değişecek.

odak
03.11.10, 00:56
kesin sonuç için rolanti dengeleyicisi değişecek ve kurbağaya (mikser) ayar yapılacak.

eğer araçda normalin dışında sallama var ve bu sallama ne ayardan nede ateşleme sistemiyle alakalı değil ise ya enjeötörler yada dağıtıcıda değişecek.

1000 devirde çalışırken sallama yoktu, yaptığım bu son işlemden sonra çok hafif bir sallama var gibi.Kurbağa(mikser) ayarı dediğin alyanla ayarlanan hava ayarı değil mi? Başka bir ayarı var mı? Hava ayarını usta rolanti 1000 devirde iken yaptığından sağlıklı olmamış olabilir.
Enjektörler ve bujiler yeni değişti.Yalnız distribütor kapağının içindeki tırnaklarda biraz erime var.
Bir de ustaya bu arabada avans ayarı yok dediğim halde(ben öyle biliyorum) distribütörün ayarının avans ayarının olmadığını düşünerek tam ortada olması gerekirken motoru dinleyerek ortadan kenara doğru saptırdı ve motorun çalışması bana biraz bozuldu gibi geldi o esnada.Tabi ustanın işine de çok karışılmıyor. Daha önce işini çok iyi bilen bir ustaya ki bu usta bulunduğum şehre uzak; telefonla sorduğumda avans ayarı olmadığını avansı arabanın kendi otomatik yaptığını; distribütör üzerindeki ayar yerinin tam ortada olması gerektiğini söylemişti.
Yalnız dediğin gibi şu dağıtıcı bozuksa düşünmek istediğim en son şey.

odak
03.11.10, 01:07

Son zamanlarda bu arabanın üzerinde Bosch yazan parçalardan baya bir korkar oldum.:) Üzerinde Bosch yazıpta fiyatı dudak uçuklatmayan tek parça bujiler.:)

serkan719
04.11.10, 00:17
dağıtıcı 250 TL civarında. Haberiniz olsun. Ankarada da bulanabiliyor.

w126 MB260SE
04.11.10, 00:26

İşte onu iptal edersen senin gibi abimizde bağırır arabam çok yakıyoooo diye....Mercedes dediğin sabah bi basarsın 12 de çalışır sonra düşer...

w126 MB260SE
04.11.10, 00:27
Rolanti dengeleciniz arızalı...

odak
04.11.10, 12:49
Kerem ve Serkan arkadalarıma yorumlarından dolayı teşekkür ederim.
Şu an yaptığım son işlemden sonra (gaz kelebek ayarından ) rolanti düzensizliği yok.Ani inip çıkmalar yok. Motorun sıcaklığına göre 750-800 civarında çalışıyor. Yalnız sabahları 1200 lere çıkmıyor yine 800 civarında çalışıyor.Şu an tek sorun rolantide motorda hafif bir sallamanın olması ve soğukken rolanti devrinin biraz yüksek olmayışı.
Sizin de yorumlarınızdan sonra aklıma birkaç ihtimal geliyor.
-Motor ayarsız(hava ayarı) Onu kurcalamak istemiyorum.
-Dediğiniz gibi yakıt dağıtıcı sağlıklı çalışmıyor olabilir.Silindirlere eşit miktarda yakıt göndermiyor olabilir.
-Silindir kapağının üzerindeki yeşil 2 çıkışlı coolant temparature sensör denilen müşürden şüpheleniyorum.Ölçme aleti ölçtüğümde motor sıcaklığına göre farklı değerler veriyor fakat hangi derecede kaç ohm direnç göstermesi gerektiğini internette bulamadım.
-Elektrik kablolarında kopukluk olması da ihtimal dahilinde. Geniş bir vakitte ecu soketini söküp hepsini teker teker kontrol etmeyi düşünüyorum.
-Rolanti valfi de problemli olabilir ama yukarda yazdığım ihtimaller daha ağır basıyor.Çünkü şu an rolanti valfi vazifesini yapıyor.(fişini çektiğimde rolanti yükseliyor ve fişi takınca derhal rolantiyi düşürüp sabit bir şekilde tutuyor.)
İhtimaller dahilinde bu parçaları teker teker alıp taktıramam.Daha önce de çok masrafım oldu.
Şimdi yapılacak iş motora bakıp inceleyip kesin bir dille şu parça arızalı diyebilecek bir usta bulmak.
-Şimdilik bu şekide bir süre kullanacağım.Şu an önceye nazaran çok rahatsız edici bir sorun yok.
Herkese teşekkür ederim. O dediğim müşürün değerleri konusunda yardımcı olabilecek arkadaş olursa sevinirim.

w126 MB260SE
04.11.10, 13:36
Kerem ve Serkan arkadalarıma yorumlarından dolayı teşekkür ederim.
Şu an yaptığım son işlemden sonra (gaz kelebek ayarından ) rolanti düzensizliği yok.Ani inip çıkmalar yok. Motorun sıcaklığına göre 750-800 civarında çalışıyor. Yalnız sabahları 1200 lere çıkmıyor yine 800 civarında çalışıyor.Şu an tek sorun rolantide motorda hafif bir sallamanın olması ve soğukken rolanti devrinin biraz yüksek olmayışı.
Sizin de yorumlarınızdan sonra aklıma birkaç ihtimal geliyor.
-Motor ayarsız(hava ayarı) Onu kurcalamak istemiyorum.
-Dediğiniz gibi yakıt dağıtıcı sağlıklı çalışmıyor olabilir.Silindirlere eşit miktarda yakıt göndermiyor olabilir.
-Silindir kapağının üzerindeki yeşil 2 çıkışlı coolant temparature sensör denilen müşürden şüpheleniyorum.Ölçme aleti ölçtüğümde motor sıcaklığına göre farklı değerler veriyor fakat hangi derecede kaç ohm direnç göstermesi gerektiğini internette bulamadım.
-Elektrik kablolarında kopukluk olması da ihtimal dahilinde. Geniş bir vakitte ecu soketini söküp hepsini teker teker kontrol etmeyi düşünüyorum.
-Rolanti valfi de problemli olabilir ama yukarda yazdığım ihtimaller daha ağır basıyor.Çünkü şu an rolanti valfi vazifesini yapıyor.(fişini çektiğimde rolanti yükseliyor ve fişi takınca derhal rolantiyi düşürüp sabit bir şekilde tutuyor.)
İhtimaller dahilinde bu parçaları teker teker alıp taktıramam.Daha önce de çok masrafım oldu.
Şimdi yapılacak iş motora bakıp inceleyip kesin bir dille şu parça arızalı diyebilecek bir usta bulmak.
-Şimdilik bu şekide bir süre kullanacağım.Şu an önceye nazaran çok rahatsız edici bir sorun yok.
Herkese teşekkür ederim. O dediğim müşürün değerleri konusunda yardımcı olabilecek arkadaş olursa sevinirim.

Araçta LPG varmı?

odak
04.11.10, 15:27
Lpg yok.Hiç takılmamış.

w126 MB260SE
04.11.10, 15:44
Lpg yok.Hiç takılmamış.

O çok iyi işte...Dediğiniz gibi kablo tesisatını,motor ısı müşürünü vs.. kontrol edin kesinlikle düzelecektir...Kurbağanın (Hava akış metresnin) üstündeki 3 fişli beyini sakın sökmeyin...

tapari75
04.11.10, 21:54
haklısın kerem araba çok yakıyor ama şöyle bir durum vgar o rolanti valfi yüzünden araba LPG dede çok yakarmı ? o iptal ettiğimiz rolanti otomatiği sadece benzindemi çok yakar ne diyorsun ?

w126 MB260SE
04.11.10, 22:59
haklısın kerem araba çok yakıyor ama şöyle bir durum vgar o rolanti valfi yüzünden araba LPG dede çok yakarmı ? o iptal ettiğimiz rolanti otomatiği sadece benzindemi çok yakar ne diyorsun ?

Ben test ettim...LPG'de %20 fazla benznde %100 fazla yakıyor!

odak
04.11.10, 23:14
Ben test ettim...LPG'de %20 fazla benznde %100 fazla yakıyor!

Kesinlikle haklısın.Tam olarak ölçemedim ama benzin sarfiyatı hemen hemen 2 katına çıkıyor.